Rahmin iç katmanı (Endometrium), her adet döngüsü (mensturasyon periyodu) içinde kalınlaşır ve emriyo için hazır hale gelir. Eğer döllenme olmuşsa yani yumurta sperm tarafından aşılanmışsa, 5 – 6 gün içinde embriyo rahme ulaşıp tutunarak gelişimini sürdürür. Eğer döllenme olmamışsa, endometrium kalınlaşır ( 3 – 5 mm iken 9 – 15 mm olur ) ve bir süre sonra kanla birlikte vücuttan, vajinadan dışarı atılır.
Zaman zaman (sebebi henüz anlaşılamayan nedenlerle) endometrium hücrelerinin
- Karın iç zarı
- Rahim
- Yumurtalıklar
üzerinde herhangi bir bölgeye tutundukları görülür. Bu hücreler tutundukları bölgede rahim içindeki davranışlarını tekrar ederler. Yani her ay kalınlaşır ve etraflarındaki dokularda iltihabi reaksiyon, kitle ve yapışıklık (adezyon ) oluşturacak şekilde kanama ile dökülürler.
Endometrium hücrelerinin yumurtalıklara (over) yerleşmesi neticesinde, ( genellikle rengi ve görüntüsü itibari ile içi erimiş çikolatayı andıran ve bu benzerlikten ötürü çikolata kisti denilen ) endometriozis adı verilen yapılar oluşur. Bu yapılar ekseriyetle sağ ya da sol overde, nadiren de her ikisinde görülür.Yapıları itibari ile kötü huylu ya da kanser yapan kistler arasında değillerdir.
Üreme dönemindeki kadınlarda ve % 10 oranında görülür. Hastalığa neden olan durumlara bakıldığında daha çok genetik faktörlerin etkin olduğu anlaşılır.
Endometriozisin tanısı,
- Jinekolojik muayene
- Ultrasonografi
- Laparoskopik muayene
- Kanda Ca-125 testi
yöntemleri ile konulur.
(Kan testleri ve ultrasonografik değerlendirme ile saptanabilen endometriomanın tanısı, operasyonla çıkarılan kitlenin patolojik incelenmesi sonucunda kesin olarak konulabilir.)
Endometriozisin ( çikolata kisti )belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Sancılı adetler
- İshal ve kabızlık durumu
- İdrarda kan görülmesi
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Bacaklarda ağrı olması
- Karın ağrısı
- Bel ağrısı
- Sırt ağrısı
- Kasıklarda kronik ağrı
- Adet kanamasıyla birlikte burun kanaması
- Vücudun çeşitli yerinde morluklar görülmesi
- Dışkıda kan görülmesi
- Kısırlık (infertilite)
(Bebek sahibi olamayan kadınlarda kısırlık sebebi % 20 – 40 oranında çikolata kistleridir. Çünkü kanama kalıntılarından oluşan adezyonlar tüpleri tıkar ve fallop tüplerinde özellikle saçaklarında fonksiyonel bozulmalar görülür. Bu bozulmalar sonucunda yumurtalığın (over) salgıladığı yumurta hücresi ya fallop tüpüne hiç geçemez ya da geçse bile ilerleyemez. Bu tıkanıklık da kısırlığa (infertilite) neden olur.
-
İdrar yaparken yanma durumu
Çikolata kisti bazen de hiç belirti vermez. Pek çok kadın endometriozis kistlerinden şans eseri haberdar olur.
İstanbul’da çikolata kisti/endometriozis tanı ve tedavisi için Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.
Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.
Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.
Son Düzenleme: August 12, 2020, 6:45 pm