İdrar Kaçırma Teşhisi

İdrar kaçırmanın tanısının konması için atılacak ilk adım, tam bir tıbbi muayene yaptırmak, yani doktora başvurmaktır. Doktor hastaya belirtileri ve tıbbi geçmişi sorarak bilgi edinmek isteyecektir. Bu sorular; ne sıklıkta idrara çıkıldığı, ne zamanlar idrara çıkıldığı, mesane boşlatılırken güçlük çekilip çekilmediği, inkontinans dışında herhangi bir başka belirti ya da semptom mevcut mudur, gibi sorular olacaktır. Bu sorulara verilen cevaplar ile doktor, hastanın ne tip idrar kaçırma problemi yaşadığını belirlemede yardım alır.  Hastanın karın ve genital bölgesine yönelik yapılacak tam bir muayene ile idrar kaçırma problemi ile ipuçları öğrenilebilir. Doktor, hastanın idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık gibi idrar kaçırmanın sebeplerini araştırır. Şayet idrar tutamama sorununun sebepleri bulunmakta güçlük çekiliyor ise, doktor hastadan bazı testler talep edebilir.

Yapılabilecek Testler

Üriner inkontinas için yapılabilecek testler şunlardır:
Mesane günlüğü: Hastanın doktoru, kişiden evde belli bir süre boyunca bir mesane günlüğü tutmasını talep edebilir. Bu günlüğe ne kadar sıvı alındığı, ne zaman idrara çıkıldığı, idrar miktarı, sıkışma yaşanıp yaşanmadığı ve idrar kaçırma durumlarının sayısı yazılır. İdrar miktarını ölçmek adına doktor hastaya, klozete uyumlu bir sürgü verebilir. Bu sürgüde, ölçekli bir kupada olduğu gibi işaretler mevcuttur. Mesane günlüğü tutmak kişi için rahatsız edici olabilir ancak, doktora bilgi vermek ve dolayısı ile tedaviye karar vermek açısından önemli bilgiler sağlamaktadır.

İdrar tahlili: İdrar örneği, enfeksiyon belirtisi, kan ya da diğer anormalliklerin bulunup bulunmadığının belirlenmesi adına laboratuvara gönderilir. İdrar örneği, hastanın bir kaba idrarını yapmasını isteyerek elde edilir. İdrar kültürü, idrarındaki enfeksiyon belirtilerini özel bir şekilde kontrol eden bir laboratuvar testi olarak geçer. İdrar sitolojisi ise idrardaki kanser hücrelerini kontrol etmek için uygulanır.
Kan testi: Doktor, hastadan belirli bir oranda kan örneği alabilir. Ve bu kan örneğini analiz için laboratuvara gönderir. Hastanın kanı, İdrar kaçırma sorununun sistemik hastalıkların ilgisi bakımından incelenir.

Özel Testler

Postvoid rezidüel (PVR) ölçüm: Bu test, doktorun hasta için mesanesini boşaltmakta zorluk yaşayıp yaşamadığını anlamasına yardımcı olur. Bu uygulamada, doktor çıkan idrar miktarını ölçebilmek için, hastadan idrarını huniye benzeyen bir kaba yapmasını istemek durumundadır. Bunun ardından, doktor bir kateter yani, kalan idrarı ölçmek adına üretraya ve mesaneye sokulan ince, yumuşak bir tüp, ya da ultrason aracılığı ile hastanın mesanesinde kalan idrar miktarını değerlendirir. Ultrason testi için, hastanın karnı üstünde ultrasonografi probu yerleştirilir. Bu aygıt pelvik bölgeye ses dalgaları gönderme prensibi ile çalışır. Bir bilgisayar, bu ses dalgalarını hastanın mesane görüntüsüne dönüştürür. Bu sayede doktor, hastanın mesanesinin ne kadar dolu ya da boş olduğunu görebilme şansını yakalar. Mesanede kalan (rezidüel) fazla miktarda idrar, idrar yolunda bir engel ya da mesane sinirleri ya da kaslarında bir problem bulunduğu manasına gelebilir.

Pelvik ultrason: Anormalliğin bulunup bulunmadığını kontrol etmek amacı ile, ultrason, tüm bunların yanında idrar yolunun ya da genital bölgenin diğer bölümlerinin görüntülenmesi için de kullanılabilir.
Stres testi: Stres testi için, doktorun idrar sızıntısını incelemek adına hastadan, muayene esnasında şiddetli bir şekilde öksürmesi ya da ıkınması istenir.

Ürodinamik testler: Bu testler, dinlenme durumunda ve dolma esnasında hastanın mesanesindeki basıncı ölçer. Bir doktor ya da hemşire üretraya ve mesaneye bir kateter sokar. Bu kateter, bir basınç monitöründen mesanenin içindeki basınç ölçülüp kaydedilir. Ve bu hastanın mesanesini doldurmak için kullanılır. Normal olarak, dolma esnasında basınç, sadece ufak oranlarda artar. Bu test, doktorun hastanın mesane kaslarının gücünü ve üriner büzücü kaslarının ne denli sağlıklı olup olmadığını değerlendirmek için yardımcı olur.

Sistoskopi: Bu teste ise, minik mercekleri bulunan ince bir tüp yani, sistoskop hastanın üretrasına sokulur. Bu aygıtın aracılığı ile, doktorun,  hastanın idrar yolundaki anormallikleri kontrol etmesine yardım eder. Ve eğer anormallik mevcut ise, bunların giderilmesini sağlamaya çalışır.

İstanbul’da; stres tipi idrar kaçırma, sıkışma tipi idrar kaçırma, aşırı aktif mesane sebebiyle idrar kaçırma, karışık tip idrar kaçırma, taşma tipi idrar kaçırma, fonksiyonel tip idrar kaçırma, refleks tip idrar kaçırma, geçici tip idrar kaçırma tanı ve tedavisi için Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.




Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Son Düzenleme: August 12, 2020, 3:51 pm

Prof. Dr. Ateş Karateke :Görevi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı. Doğum yeri,Tarihi: Kayseri / Develi – 22 Agustos 1959 Medeni durumu: Evli, 2 çocukluYabancı dil: İngilizce Askerlik durumu: 1990-91 Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı -- Devamını Oku

Comments are closed.

Disqus Comments Loading...