Kolposkopi Nasıl Yapılır?

KOLPOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Kolposkopi güçlü bir ışık kaynağı ile aydınlatma ve mercekleri ie 200 kata kadar büyütme sağlayarak alt genital sistemin detaylı görüntülenmesini sağlayan bir çeşit mikroskoptur. Kolposkop yeşil ışığı filtreleme özelliği sayesinde damarsal yapıların görülebilirliğini arttırır. Kolposkopun çok değişik şekillerde dizayn edilmiş türleri olmakla birlikte hepsi muayene masasından bağımsızdır. Kolposkopi yapan doktor kolposkopi istediği noktaya odaklamak için serbestçe hareket ettirebilir. Görüntülelnmek istenen noktanın 20-24 cm uzağından kolposkop ile lezyonlar rahatlıkla net olarak izlenebilir. Görüntülenen lezyonların video ve fotoğraf kayıtlarının yapılabilmesi takip açısından önemli olduğu gibi hastanın inceleleme esnasında detaylı bilgilendirilmesi açısından da faydalıdır.

Kolposkopik İnceleme Sırasında Kullanılan Aletler

Kolposkopik inceleme sırasında çok az alelte ihtiyaç duyulur. Kolposkopa ek olarak vajina ve endoservikal spekulum, forseps,pamuklu cubuklar, asetik asit – lügol gibi özel sollusyonlar ve gerekirse biyopsi almak için biyopsi aletleri.

Kolposkopik Muayene

Kolposkopik inceleme sırasında rutin jinekolojik muayene yapılan muayene masaları kullanılır. İşlem için sedasyon yada genel anesteziye gerek yoktur. İnceleme sırasında biyopsi alınacaksa lokal anestezik ilaçlar kullanılabilir.

Kolposkop ile önce vulva ve perianal bölge incelenir. Daha sonra spekulum yardımıyla vajen ve serviks(rahim ağzı) incelenir. İnceleme sırasında smear(pap) testi için örnek alınabilir. Eğer gerekliyse özel fırçalar yardımı ile HPV testi için materyal de alınabilir. Nadiren de olsa özellikle obez, vajinal stenozu – darlığı olan, peviste buyuk kitlesi olan hastalarda serviks tam olarak görüntülenemeyebillir. Asetik asit ve iodin testi (Schiller test) kolposkopik incelemenin bir parçasıdır.

Kolposkopik inceleme sonrasında buğuların değerlendirilmesi, biyopsi alınıp alınmayacağı, alınacaksa hangi lezyonlardan alınacağına karar verilmelidir. Kolposkopik muayenenin en önemli aşamasıdır. Kolposkopi yapan doktorun kadın genital sisteminin normal ve anormal kolposkopik görüntüsünü ayırt edebilmesi, biyopsi gerekip gerekmediğine karar verebilmesi gerekmektedir.

 

İstanbul’da HPV virüsü, genital siğil, rahim ağzı kanseri tedavisi için; PAP SMEAR Testi ve Kolposkopik muayene için Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.




Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.

Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.

Son Düzenleme: August 12, 2020, 4:55 pm

Prof. Dr. Ateş Karateke :Görevi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı. Doğum yeri,Tarihi: Kayseri / Develi – 22 Agustos 1959 Medeni durumu: Evli, 2 çocukluYabancı dil: İngilizce Askerlik durumu: 1990-91 Gümüşsuyu Askeri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı -- Devamını Oku

Comments are closed.

Disqus Comments Loading...