İçindekiler
Rahim ağzı kanseri
Kadınlarda en çok görülen kanserlerden birisi olan rahim ağzı kanseri, dünyada 2 dakikada 1 kadının ölmesine sebep olmaktadır. Bu hastalığın bu kadar fazla ölüme sebep olması, hastalığın ne kadar önemli bir hastalık olduğunun belirtisidir.
Rahim ağzı kanserlerinin hemen hepsi HPV tipi rahatsızlıklardan meydana gelmektedir. HPV tipi rahatsızlıklar içerisinde en zararsız olanları ellerde ve ayaklarda görülen siğillere sebep olanlarıdır. Ancak bazı HPV türü virüsler, genital bölgeyi etkileyerek rahim ağzı kanserine yol açmaktadır. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için mümkün olduğunca bilgili olmalı ve temizliğe dikkat edilmelidir. İç kıyafetlerini sağlıklı seçmeli ve sterilizasyona özen göstermelidirler.
Rahim ağzı kanseri, özellikle az gelişmiş ülkelerde kadınların ölümüne sebep olan kanser türlerinden birisidir. Ülkemizde de bu hastalık, en çok görülen kanser türlerinden birisi olması sebebiyle bayanlarımız her geçen gün bilinçlenmekte ve kendilerine büyük bir titizlikle koruyarak dikkat etmektedirler.
Rahim ağzı kanserinin belirtileri
Kanserlerde gözle görülen belirtilerin ortaya çıkması, basit hastalıklarda olduğu gibi tedavisinin kolaylaştığı anlamına gelmemektedir. Kanser rahatsızlıklarında ise gözle görülür belirtiler ortaya çıktıktan sonra kanserli hücrelerin gelişmiş olduğu ve tedavi için erken zamanın sağlanamadığı gözlemlenmektedir. Bundan dolayı, kadınların izlem tarih aralıkları içerisinde aile hekimliği birimlerine müracaat etmeleri ve kontrollerini yaptırmaları, bu sayede gözle görülen belirtiler ortaya çıkmadan kanser tanısının konulması gerekmektedir.
Kadınlarda belirli dönemlerde, kanamalar olması normal görülen olaylardır. Ancak adet kanaması haricinde görülen kanamaların çoğunluğu bir rahatsızlığın işareti olarak kabul edilmekte ve kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Rahim ağzı kanserinin en belirgin habercisi de özellikle cinsel ilişki sonrasında görülen kanamalardır. Bu gibi durumlarda hemen bir uzmana başvurmakta fayda görülmektedir. Meydana gelebilecek akıntının kan gibi olması ancak yoğunluk bakımından farklı olması, hemen bir uzmana başvurulması gerektiğinin önemli bir işaretidir.
Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri nelerdir?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi başlıca nedeni HPV virüsüdür. HPV, insan vücudunda belirli dokularda yer tutarak dokuları kendi zarıyla örter ve deri üstünde siğil gibi olgulara yol açar. Rahim ağzı kanserinde bir diğer risk faktörü de sigara ve alkol kullanımıdır. Bu tür maddeler, bağışıklık sistemini güçsüz duruma getirdiğinden kanserli hücrelerin oluşumu ve yayılması konusunda aktif rol oynamaktadırlar.
Erken tespiti konusunda yukarıda belirttiğimiz gibi ülkemizde yaygınlaşan aile hekimliği sisteminden azami derecede faydalanılmalı ve kadın izlemlerin zamanında yapılması belirtilen durumlar görüldüğünde uzmanlara başvurulması gerekmektedir. Bunun yanında jinekolojik muayenenin bir parçası olan pap testi ile teşhis edilebilir. Papanicolau smear olarak adlandırılan bu test ile serviks duvarında mevcut olan anormal hücrelerin tespiti sağlanmaktadır.
Rahim ağzı kanseri tedavi edilebilir mi?
Diğer tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanseri de tedavi edilebilmektedir. Ancak bu durum sadece erken teşhis konusunda oldukça etkili sonuçlar verecektir. Kanserin tedavisinin olumlu olmasını sağlayacak kriterler şu şekildedir.
- Kadının yaşı ve mevcut sağlık durumu
- Kanserin hangi boyutta olduğu, nerelere yayıldığı
- Hastanın tedavi konusunda tercih ve kararlılığıdır.
İstanbul’da HPV virüsü, genital siğil, rahim ağzı kanseri tedavisi için; PAP SMEAR Testi ve Kolposkopik muayene için Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.
Gelen Aramalar:
Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.
Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.