MEDİMAGAZİN (5 Mart 2020) – Asistan kadın hastalıkları doğum uzmanlık öğrencisi sayısının hızlı bir şekilde arttığını belirten Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, TJOD Asistan Okulları ile asistanların tüm Türkiye’de eşit standartlarda yetişmelerini hedeflediklerini belirtti
Türkiye’de TUS’la alınan asistan kadın hastalıkları doğum uzmanlık öğrencisi sayısının hızlı bir şekilde arttığını belirten Prof. Dr. Karateke, “ Hemen hemen bir misli oldu. Her eğitim kurumumuzda 40 asistan varsa 80 oldu, 20 varsa 40 oldu… Bu bir misli artış karşısında eğitim kurumlarında bir takım endişeler başladı. Bu sayıdaki asistanlara yeteli eğitimi verebilir miyiz? Yeteri beceriyle donatıp bunları ülkemizdeki hizmet bekleyen insanlarımıza düzgün hizmet sağlayabilir miyiz gerçekten bu da dernek olarak endişe duyuyoruz” dedi.
TJOD asistan okullarıyla, asistan farkındalık toplantılarıyla özellikle obstetrik konusunda doğum, sezaryen oranları, anne ölümleri konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Karateke “Amacımız bu önemli konularda asistanlarımıza bilinç yaratmak. Bunların tüm Türkiye’de eşit standartlarda yetişmelerini sağlamaktır. Tabii ki yeni durumda toplantı sayılarımızı artırarak desteğimize devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.
Her yıl Board Sınavı yapılacak
“Bord sınavı her sene bir kez yapacağımız sınavla tüm uzmanların bilgi düzeylerini artırmak için elimizden geleni yapacağız” diyen Prof. Dr. Karateke “Yine eğitim kurumlarının akreditasyonu, eğitim açısından bu sene başladık ve eylül ayında ilk kurum ziyaretlerimizi yapacağımızı düşüyorum. Tabii bu istekle olacak, isteyen kurumu akredite edeceğiz. Bundan şunu anlayabiliriz; o kurumun eğitim kalitesini iyileştirmeye çalışacağız.” Dedi ve ekledi “22 Nisan 2020’de Bord sınavını yapacağız her yıl da tekrarlayacağız. 1 Haziran’da başvuran kurumlara değerlendirme raporlarımızı göndereceğiz. 2020 Ocak sonunda da başvuran kurumların akreditasyon süreci tamamlanacak.”
Kriterler neler?
Eğitim için kriterlerini sıralayan Prof. Dr. Karateke “Asistan başına düşen hasta sayısı, eğitici başına düşen asistan sayısı, sezaryen, doğum oranları gibi emin olun çok parametre var. Amacımız kimseye engel koymak değil. Ama bu standartlarla farkındalık yaratıp eğitim kurumlarının da kendini buna adapte etmesi sağlamak. Dernek olarak da senelik doğum sayısı 500’ün 100’ün altında olup da asistan yetiştiren kurumlar var. Bunların yapısını da düzeltmek istiyoruz. Senede 500 doğumu olan hastanede asistanın yetişmesi mümkün değil” ifadesini kullandı.”
Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.
Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.