Yumurtalık kanseri saç dökülmesine sebep olabilen bir sorundur. Saç dökülmeleri, yumurtalık kanserinin belirtisi değildir, sebep olduğu sonuçlardan biridir. Çeşitli yumurtalık kanseri türleri hormon salgılanmasına sebep olabilir. Bununla beraber adet düzensizlikleri görülebilir. Çeşitli zamanlarda yumurtalık tümörlerinde de erkeklik hormonu salgısı görülebilir. Bundan dolayı da kadınlarda tüylenme, erkek tipi saç dökülme gibi sorunlar meydana gelebilir.
Bütün yumurtalık kanserleri erken dönemde herhangi bir belirtiye ya da semptoma yol açmaz. Bundan dolayı kişiler, kendilerini sürekli kontrol etmeli, tetikte durmalıdır.
Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık olarak %30’luk bir kısmı jinekolojik muayene sırasında tesadüfen tespit edilmektedir. İleri evrelerde ise vajinal kanama, karında fazla şişlik, karında asit birikimi gibi sorunlara yol açabilir.
Yumurtalık kanseri ülkemizde rahim içi kanseriyle birlikte en sık ortaya çıkan ve en riskli neticeleri olan jinekolojik kanser çeşidi olmaktadır. Yumurtalık kanserinin semptomları, sadece yumurtalık kanseri belirtilerini kapsamaz. Yani, genellikle sindirim sistemi ve mesane sorunları da dahil olmak üzere, diğer birçok yaygın hastalığın semptomlarını da taklit edebilmektedir. Hastalar bundan dolayı doktora gitmeyi ertelerler. Doktora başvurmayı erteledikleri için de hastalık ilerlemek için fırsat bulur. Bu sebeple de teşhisi yapıldığı zaman hastalığın ilerlemiş olduğu görülür.
Yumurtalık kanserinin tespit edilmesi genellikle tesadüfi olarak ve rutin jinekolojik muayenelerde kendini gösterir. Bu nedenden ötürü de, kadınların en az senede bir defa rutin jinekolojik muayene ve pelvik ultrason yaptırmaları oldukça önem teşkil eder.
Yumurtalık kanseri belirtileri
- Karında basınç hissi ve şişkinlik
- Kasıkta dolgunluk veya ağrı,
- Uzun süreli hazımsızlık, gaz ya da bulantı,
- Bağırsak hareketlerinde kabızlık gibi değişiklikler,
- Mesane hareketlerinde değişimler, sık sık idrara çıkma ihtiyacı,
- İştah kaybı ya da hızlı bir şekilde tokluk hissi,
- Vajinal kanama,
- Kilo kaybı olarak sayılabilir.
Bu sayılan belirtilere rağmen yumurtalık kanseri bu işaretleri ilerledikten sonra göstermektedir. Şikayetle ilgili belirtiler spesifik değildir. Hastalığın kendine özgü, herkeste değişebilen belirtileri yoktur.
- Hastaların en yaygın olarak bir doktora başvurdukları durum ise assit sebepli karın şişliği olmaktadır. Çoğunlukla assit meydana geldiği zaman, yumurtalık kanseri ileri evrelerde olmaktadır.
- Bu belirtilerin haricinde, anormal vajinal kanamalar meydana gelebilir. Menopoz sonrası dönemde az da olsa kanama yaşanması normal bir durum olmamaktadır. Bunun haricinde adet döneminde çok kanama olması, adet dönemi dışında ve cinsel ilişki sırasında kanama gözlemlenmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
- Karın, bel ve kasıklarda ağrı olması; adet dönemi dışında ağrı kesici ile kesilmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi olabilecek belirtilerdir.
- Sindirim sisteminde değişimlere sebep olması da mümkündür. Gaz, ishal, bulantı, hazımsızlık gibi sorunlar görülebilir.
- İdrar yolları ile ilgili değişiklikler görülebilir. Sık sık tuvalet ihtiyacı, mesanede basınç duygusu, idrar sırasında zorluk, karın içinde büyüyen bir kitle gibi belirtiler görülebilir.
- Genital bölgede tedavi edilemeyen yanma ve kaşıntı, genital bölge derisinde ortaya çıkan renk değişiklikleri, yaralar ve kabarıklıklar dış genital yumurtalık kanseri ile ilişkili olmaktadır.
- Genital akıntı; kanlı, koyu ve kötü kokulu akıntı genellikle bir enfeksiyonu işaret etmektedir. Bunun dışında rahim ve rahim ağzı kanserinin belirtisi de olabilmektedir.
- Bacaklarda şişme meydana gelebilir. Bacakta durduk yere meydana gelen şişme, genital akıntı, ağrı rahim ağzı kanserine işaret edebilir.
- Erkek tipi saç dökülmesi ve normal olmayan kıllanma gibi androjen etkilerinin ortaya çıkması yumurtalıklarla ilgili bir kanserin işareti olabilmektedir.
Bölgesel belirtiler dışında bütün vücudu ilgilendiren belirtiler de oldukça önemli olmaktadır.
- İştah kaybı; karında sürekli duyulan şişlik duygusu ile birlikte ortaya çıkan iştah kaybı yumurtalık kanserinin işaretçisi olabilmektedir.
- Halsizlik; dinlenme ya da uyuma ile geçmeyen halsizlikler ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Sayılan sorunların devam etmesi, bir ya da daha fazla belirtinin mevcut olması ve geçmemesi durumunda kişiler zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Bu belirtiler farklı hastalıklara da işaret edebileceği gibi, yumurtalık kanseri gibi ciddi sorunlara da sebep olabilir.
İstanbul’da yumurtalık kanseri (over kanseri) tanı ve tedavisi için; Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.
Gelen Aramalar:
Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.
Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.
Son Düzenleme: August 13, 2020, 1:06 pm