Yumurtalıklar kadın üreme sisteminin en önemli işlevini gerçekleştirerek yumurta üretirler. Karın boşluğunda rahimin her iki yanında olacak şekilde yer alırlar. Yumurtalıklar ergenlik dönemine dek yani yumurtlama başlayıncaya kadar düzdürler. Yumurtlama başlayınca girinti ve çıkıntılarla yüzeyinin şekli değişir. Menopozla birlikte yumurtlama durunca yeniden düz hallerine geri dönerler.
Yumurtalar; oluşur, büyür, gelişip olgunlaşır ve adet dönemindeki menstural periyod döneminde gerçekleşen yumurtlama ile serbest bırakılırlar.
Yumurtalıktaki keseciklerin ( foliküller ) yumurtayı, ( döllenmesi için ) döl yoluna bırakmadığı durumlarda yumurtalıkların üzerinde ( sıvı dolu ) kesecikler oluşur. Bu keseciklere ( foliküllere ) yumurtalık ( over ) kisti adı verilir. Over kistleri;
- Bir kadında bazen bir tane bazen de birden fazla sayıda görülebilir.
- Boyutları, bir bezelye tanesi kadar küçük ya da bir greyfurt kadar büyük olabilir. Ancak genellikle küçüktürler ve belirti göstermezler.
- Bazen karın ağrılarına sebebiyet verebilirler. Bu ağrıların nedeni,
- Dönmeleri
- Burulmaları
- Kanamaları
- Patlamaları olabilir.
- Cinsel ilişki sırasında sancıya neden olabilirler.
Yumurtalık ( over ) kistleri, nadiren habis olup kanseröz hale dönüşse de genellikle selimurdur, kanseröz değildir. Doktorların tüm kistleri kontrol etmesi, yumurtalık kistlerinin erken tespitini sağlar. Böylece olası pek çok probleme karşı tedbir alınması mümkün olur.
Yumurtalık ( over ) kistlerinin farklı türleri vardır:
Fonksiyonel kistler: Normal kistlerdir. Yumurtlama ( ovülasyon ) sırasında oluşurlar. Yumurtalıktaki kesecikler ( foliküller ) genellikle olgunlaşmamış yumurta içerirler ve zamanla kiste dönüşürler. Ancak âdet gören kadınlarda, yeni menstruasyon dönemi başlamadan önce yok olurlar. Eğer bu sürede yok olmamışlarsa 1-3 ay içinde küçülürler. Küçülüp küçülmediklerini kontrol etmek için en geç 3 ay sonra doktorun muayene etmek istemesi normal bir durumdur. Fonksiyonel kistler, menopoz dönemindeki kadınlarda görülmezler.
Endometrioma kistleri: Bu kistler endometriozisi olan kadınlarda görülür. Genellikle döl yolu, yumurtalıklar ve karın boşluğunda ( rahim dışındaki diğer bölgelerde ) endometriumun ( rahim mukozası ) büyümesi sonucunda oluşurlar. Kıvamlı yapıları ve kahverengi kanla dolu görüntüleri nedeniyle çikolata kisti olarak da adlandırılırlar. Endometrioma kistleri ayda bir görülen ve ayrıca büyümelerine de sebebiyet veren kanamalar oluştururlar. Bu kanamalar rahim dokusunun hormonlara karşı duyarlı olmasından kaynaklanır. Çikolata kistlerinin cinsel ilişki sırasında ve âdet dönemlerinde ağrıya neden oldukları görülür.
Dermoid kistler ( Selim Kistik Tümörler ): Dermoid kistler kanseröz değildir. İçleri genellikle yağlı sıvı ile doludur. Bu kistlerin yumurtalık yüzeyindeki hücrelerden geliştiği ve saç ya da kemik parçası yapısında sıralandıkları görülür. Zaman zaman büyüyüp rahatsızlık verenleri olsa da çoğunlukla küçüktürler ve semptom oluşturmazlar.
Multiple Kistler: Adetleri düzenli olmayan yani düzenli yumurtlama görülmeyen kadınlarda, yumurtalığın büyümesi ve bu büyümeyle birlikte çok sayıda kist içermesi şeklinde tanımlanabilecek PKOS ( polikistik over sendromu ) adlı hastalıktan kaynaklanan çok kistli yumurtalık sendromudur. Adet düzensizliği, kısırlık ve aşırı tüylenme, polikistik over sendromunun ( PKOS ) belirtileri arasında sayılabilir.
İstanbul’da myom/yumurtalık kisti/over kisti tanı ve tedavisi için Prof. Dr. Ateş KARATEKE ile iletişime geçebilirsiniz.
Gelen Aramalar:
- https://www ateskarateke com/yumurtalikover-kistleri-nelerdir (14)
- multipl kist (13)
- https://www ateskarateke com/yumurtalikover-kistleri-nelerdir#:~:text=Multiple Kistler: Adetleri düzenli olmayan kaynaklanan çok kistli yumurtalık sendromudur (2)
Dilerseniz Hemen 0216 368 2448 nolu Telefonumuzu Arayarak Bilgi ve Randevu Alabilirsiniz.
Dilerseniz Buraya Tıklayarak İletişim Sayfamızdan Bizlere Mesajlarınızı İletebilirsiniz.